Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του Εθνικού Βασιλειάδας

livescores


powered by Agones.gr (livescore)

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη!!


Ένα σημαντικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Βασιλειάδας αλλά και της Ελλάδας είναι ο ηρωικός Θάνατος του Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη που συνέβη στις 30/10/1940.
Ο Ευάγγελος Γιάνναρης γεννήθηκε στην Αθήνα την 1-1-1916. το 1936 εισήλθε στην σχολή αεροπορίας από όπου πήρε πτυχίο χειριστού. Την 28η Οκτωβρίου 1940 με την κήρυξη του Ελινοιταλικου πολέμου τοποθετήθηκε στο 2ο ανεξάρτητο σμήνος παρατηρήσεως της 3ης μοίρας στρατιωτικής συνεργασίας.
Την 30η Οκτωβρίου ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και ο αρχισμηνίας Λεωνίδας Τζάντας διατάχθηκαν με ένα αεροσκάφος HENSHELL 126 να εκτελέσουν αποστολή αναγνώρισης στόχων πάνω από το μέτωπο του τομέα της Πίνδου και να επέμβουν στον επίγειο αγώνα με βόμβες και πολυβόλα. Η εκτέλεση όμως της αποστολής κατέστη αδύνατη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και έτσι το πλήρωμα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς Κορυτσά με σκοπό να βομβαρδίσει τα εκεί αεροδρόμια. Καθ’ οδον όμως συνάντησαν σχηματισμό εχθρικών καταδιωκτικών με τα οποία ενεπλάκη σε σφοδρή αερομαχία.
Αποτέλεσμα της άνισης αερομαχίας ήταν η κατάρριψη του ελληνικού αεροσκάφους στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας Βασιλειάδας ο ηρωικός Θάνατος του Υπ/γου Γιάνναρη και ο ελαφρύς τραυματισμός του αρχισμηνία Τζάντα. Μια λεπτομέρεια του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι ότι την αποστολή αυτή έπρεπε να εκτέλεση ένα φίλος του υποσμηναγού ο οποίος όμως μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα στην μονάδα και ήταν κουρασμένος. Πιστός στην φιλία και στο καθήκον ο Ευάγγελος Γιάνναρης ζήτησε να τον αντικαταστήσει και έτσι έγινε ο πρώτος πεσών Έλλην αεροπόρος στο έπος του 40’.
Η Βασιλειάδα τιμώντας την μνήμη του ήρωα πραγματοπ
οιεί κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 28η Οκτωβρίου επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του <<Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη>> στην Βασιλειάδα.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αυτή, αξίζει να σημειωθεί πως βρέθηκαν πάρα πολλά επίσημα πρόσωπα από την Καστοριά αλλά και από την Λάρισα ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου